Jo Hoogendoorn ontvangt ereteken van Goirle

De heer Jo Hoogendoorn uit Goirle ontving op dinsdag 9 januari een gemeentelijke onderscheiding, het ‘ereteken van Goirle’. De heer Hoogendoorn kreeg deze onderscheiding als blijk van waardering voor zijn bijzondere verdiensten voor de Goirlese gemeenschap. Het ereteken, in de vorm van een gouden spelt en een oorkonde, is uitgereikt door burgemeester Mark van Stappershoef tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsontmoeting van de gemeente Goirle.

Jo Hoogendoorn (79) is een geboren Goirlenaar die we kennen als troubadour van het Brabantse lied. In de 70er en 80er jaren werd hij bekend met zijn liedjes als ‘Menne witpen’ en ‘Brabants Durpke’. Dat laatste lied wordt door vele Goirlenaren gezien als het ‘volkslied van Goirle’. Jo Hoogendoorn kende de kunst om mensen te raken in hun gevoel van verbondenheid met Goirle en Brabant. Hij trad in die tijd ook regelmatig op voor de landelijke en regionale radio en tv programma’s. Tijdens de campagne om de zelfstandigheid van Goirle in 1996 zong hij met het Goirles jeugdkoor het strijdlied “Gôôl mot blève”. Dat tekende zijn verbondenheid met Goirle. Na zijn pensionering bleef Jo muzikaal actief en trouw aan het Gools dialect. Hij treedt nog regelmatig op voor zorginstellingen en maatschappelijke instanties.

Jo Hoogendoorn wordt beschreven als een icoon, een ambassadeur van de gemeente Goirle. Zijn liedjesrepertoire en zijn optreden zijn van groot belang voor de Brabantse taal en Brabantse eigenheid. Dit wordt ook onderschreven door stichting Pacte des Cygnes, een stichting die zich onder andere inzet voor de erkenning en waardering van bijzondere Brabanders.

Voor zijn jarenlange bijdrage als Goirlese troubadour heeft de gemeenteraad van Goirle, in haar vergadering op 28 november 2023 besloten om de heer Jo Hoogendoorn, het ereteken van de gemeente Goirle toe te kennen.

GOIRLE Jan Stads / Pix4Profs. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Goirle kreeg zanger Jo Hoogendoorn het ereteken van de gemeente Goirle uitgereikt als blijk van waardering voor zijn bijzondere verdiensten voor de Goirles gemeenschap