Waarom zijn de verschillen in de premie van de autoverzekering zo groot?

Waarom zijn de verschillen in de premie van de autoverzekering zo groot?

Een WA-autoverzekering afsluiten is verplicht voor autobezitters. De hoogte van de premie is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de auto zelf en het aantal opgebouwde schadevrije jaren van de bestuurder. Ook vormt de woonplaats een belangrijke factor binnen de hoogte van de autoverzekeringspremie. Binnen Noord-Brabant zijn de verschillen groot. Hoe dat kan? In dit artikel alles wat je moet weten over de invloed van de woonplaats op de premie van de autoverzekering.

Premie verschillen in Noord-Brabant

Vergeleken met andere provincies, is Noord-Brabant een provincie met relatief veel auto’s. Cijfers van afgelopen jaar laten zien dat er in de provincie zo’n 1.389.892 auto’s geregistreerd staan. Over het algemeen geldt dat in grote steden, zoals Tilburg meer schades worden gereden, dan in een plaats zoals Goirle, en valt de premie hier daardoor gunstiger uit.

Op basis van het aantal auto’s in Noord-Brabant  zou je daarom kunnen zeggen dat de premies relatief hoog/laag zouden moeten uitvallen. Maar let op: ook zijn er uitzonderingen op deze regel. Er zijn namelijk ook rustiger gebieden in Noord-Brabant waar bijvoorbeeld in het verleden veel is ingebroken in auto’s en/of veel auto’s zijn gestolen. Eerder bracht Independer Autoverzekering het aantal auto-inbraken van afgelopen jaar in kaart. Hierdoor bestaan er binnen de provincie grote verschillen in de hoogte van premie voor de autoverzekering.

Bepalen van het risico

Een verzekeraar denkt, bij het vaststellen van een premie, altijd aan het risico. Hoe hoger het risico op schade, des te hoger de premie. Dit geldt in de regel voor alle verzekeringen. Bij een autoverzekering zijn er verschillende risicofactoren. Een andere factor is de woonplaats. Immers: hoe meer verkeer in een bepaalde regio, des te groter de kans op een schade. Ook het aantal (historische) claims binnen een woonplaats vormen een aandachtspunten. Als er relatief veel schades geclaimd worden in een bepaalde plaats, is de kans groot dat de premie voor automobilisten die daar wonen; zal stijgen.

Altijd vergelijken bij verhuizing

Dat de premie voor een autoverzekering per woonplaats sterk kan verschillen, betekent ook dat je (hoogstwaarschijnlijk) een andere premie zult betalen als je verhuist. Het advies is daarom om bij een verhuizing altijd je autoverzekering te vergelijken. Wellicht zijn er andere verzekeraars die -op je nieuwe postcode- een voordeliger aanbod kunnen doen. Het advies is daarom om altijd je autoverzekering vergelijken.