Tijdelijke ‘huisartsenstraat’ op parkeerterrein VOAB

Vanmiddag is de opbouw gestart van een tijdelijke ‘huisartsenstraat’ op het parkeerterrein bij voetbalvereniging VOAB. Hiervoor worden een overkapping en portocabins geplaatst. De naam van de huisartsenstraat is Ingang C. Ingang C gaat vrijdag 27 maart open. Vanaf dat moment worden patiënten van de huisartsen in Goirle met coronaklachten eerst hier naartoe gestuurd. Met één centrale locatie wordt het risico van het besmetten van meerdere huisartspraktijken in Goirle beperkt.

‘Huisartsenstraat’

De huisartsen uit Goirle hebben gezamenlijk een werkwijze bedacht om op een veilige manier het coronavirus bij patiënten vast te stellen. Hierbij wordt een vermoedelijke corona patiënt door een speciale straat gereden. Daar onderzoeken achtereenvolgens een assistent en daarna een huisarts de patiënt. Er is op deze manier minimaal lichamelijk contact tussen de patiënt en arts. Ook worden er een aantal (spreek)kamers ingericht. De ‘huisartsenstraat’ is alleen te bezoeken op afspraak. Het maken van een afspraak verloopt via de reguliere weg bij de huisarts.

Overkapping en portocabins

De ‘straat’ bestaat uit een overkapping en verschillende portocabins. Het voordeel hiervan is dat de vermoedelijk besmette patiënten zoveel mogelijk buiten zijn. Dit zorgt voor maximale ventilatie. Ook het risico op besmetting van medepatiënten en artsen is hierbij zo klein mogelijk. Binnen kan het virus blijven hangen, buiten niet.

 Noodzakelijke oplossing

Op korte termijn verwachten artsen een piek in het aantal corona-besmettingen. Door een centrale plek in te richten, hoopt de gemeente besmettingen te voorkomen bij zowel patiënten als artsen. De overkapping en portocabins blijven minstens een maand staan, eventueel langer als dat nodig is. Dit hangt af van het verloop van de pandemie.

 ligging parkeerterrein VOAB

Er is gekozen voor het parkeerterrein bij VOAB omdat dit groot genoeg is, makkelijk te bereiken is en omdat dit terrein niet middenin een woonwijk ligt. De dichtstbijzijnde woningen staan op voldoende afstand, waardoor de gezondheidsrisico’s minimaal zijn. Daarnaast heeft het parkeerterrein al een aansluiting voor water en elektriciteit. Ingang C staat met borden aangegeven. Omwonenden hebben inmiddels een bewonersbrief gekregen.