Successerie Panne met Anne opnieuw te zien

Vanaf woensdag 24 maart is bij de Lokale Omroep Goirle het kookprogramma Panne met Anne opnieuw te zien. De LOG herhaalt de komende maanden een flink aantal afleveringen van deze serie uit de 90’er jaren. Panne met Anne was destijds erg populair. Anne van Eerdewijk liet bekende en minder bekende Goirlenaren thuis hun kookkunsten uitleggen en vertonen. Anne, inmiddels 73, verwacht dat ook dertig jaar later veel kijkers nog plezier zullen beleven aan het kookprogramma. Ze volgt de LOG nog steeds. “Ik ben en blijf fan.”

 Anne kwam in 1979 bij de Lokale Omroep Goirle en was onder andere omroepster. Ze herinnert zich nog de aanleiding voor haar kookprogramma. “Een aantal dames bij de omroep ging een vrouwenprogramma verzorgen. Ik had niet zo veel op met het feminisme en begon daarom met mijn kookprogramma als een soort tegenhanger. In 1990 maakten we de eerste aflevering. In die tijd waren er op Tv nog geen kookprogramma’s, dus hadden we als LOG een primeur.” Panne met Anne beleefde tussen 1990 en 1997 zo’n 70 afleveringen.

Achter de vergadertafel vandaan

Anne en haar televisieploeg kwamen destijds bij heel wat Goirlenaren over de vloer. “Bijvoorbeeld bij mensen uit de politiek. Die haalden we van achter de vergadertafel vandaan. Koken deden we bij hen thuis, in de privésfeer. Dan ging het er een stuk informeler aan toe.” Soms ging het kookprogramma ook de gemeentegrens over. Zo herinnert Anne zich de kooksessie met Cas Spijkers. “Dat was natuurlijk heel bijzonder.” Al even bijzonder was de uitrusting, waarmee de LOG destijds op stap ging. “We hadden toen nog een eigen zendwagen.’

Weinig aardappelen-groente-vlees

Wie denkt ‘koken in de 90’er jaren, dat zal wel vooral aardappelen-groente-vlees zijn geweest’, die heeft het mis. Zo deed de Italiaanse keuken zijn intrede en zien we in één van de programma’s de bereiding van het inmiddels zeer bekende dessert Tiramisu langskomen. Er werd Russisch gekookt, de Indische keuken stond op het menu. Dat laatste is het geval in de eerste herhaling van Panne met Anne die deze en volgende week te zien is bij de LOG. Anne herinnert zich die aflevering nog als de dag van gisteren. “Dat was bij pastoor Gerard Jansen van de Maria-Boodschap kerk. Pastoor Jansen (inmiddels overleden, red.) was missionaris geweest op het Indonesische eiland Borneo. Met als resultaat dat we een compleet oosters menu kregen voorgeschoteld.”

Anne van Eerdewijk

Recepten op de LOG-website

De komende maanden laat de LOG elke twee weken een andere aflevering van Panne met Anne zien. Steeds op maandagmiddag tussen 12.00 en 18.00 uur en op woensdagochtend tot 12.00 uur. Later kijken kan ook: op vrijdag- en zondagavond vanaf 22.00 uur. Van elke aflevering verschijnt het recept op de website van de LOG: Panne met Anne – recepten. Dat was dertig jaar geleden wel anders. Anne: “Ik bleef na de uitzending altijd nog een half uur aan de telefoon zitten. Heel veel kijkers belden voor het recept, dat we vervolgens via de post toestuurden.”

Anne van Eerdewijk houdt nog steeds van lekker koken en doet dat vooral graag samen vrienden en vriendinnen en met de bewoners van de flat waar ze woont. “Vanwege corona gaat dat nu niet, maar anderen enthousiast maken voor koken, blijft mijn drive.” Anne woont in Tilburg, maar kijkt ook daar nog altijd graag naar de LOG. “Er is veel veranderd, maar ik ben en blijf fan van de Lokale Omroep Goirle.”

Panne met Anne is bij de LOG te zien op kanaal 44 bij Ziggo en op kanaal 1416 bij KPN. Heeft u een andere provider en is de LOG niet in het zenderoverzicht zichtbaar, informeer hiernaar bij uw provider.