Streep door kermis in Riel: ‘’Niet verantwoord’’

De voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant heeft vandaag na zorgvuldige afweging besloten alle kermissen die gepland staan voor de komende periode geen doorgang te laten vinden. Het besluit geldt in ieder geval tot 1 november aanstaande. 

Onverantwoord

Op dit moment is het niet verantwoord om kermissen door te laten gaan, omdat het coronavirus lokaal en regionaal opnieuw oplaait en het aantal besmettingen, met name onder jongeren, zienderogen toeneemt. 

Op een kermis komen traditioneel veel mensen samen, ongeacht hoe groot een kermis is. Bij de meeste kermissen kan een soepele doorstroming met 1,5 meter tussen bezoekers niet georganiseerd worden, omdat deze op één locatie plaatsvinden, vaak in de buurt van horeca. Hierdoor ontstaat een aanzienlijke kans op een grote groep stilstaande mensen op korte afstand van elkaar, met alle risico’s op besmettingen. 

Omdat jongeren onder de 18 jaar, een belangrijk doelgroep voor kermissen, niet de afstand van 1,5 meter naar elkaar moeten hanteren en naar anderen wel, is de handhaving extra ingewikkeld. 

Om te voorkomen dat het annuleren van een kermis in de ene plaats leidt tot nog meer drukte bij een kermis in de andere plaats in de omgeving, is dit besluit genomen voor de gehele regio Midden- en West-Brabant.

Geen kermis in Riel

De kermis in Riel, die gepland stond van 19 tot en met 22 september, gaat dit jaar dus ook niet door.  Burgemeester Mark van Stappershoef: ”Ik begrijp dat dit een tegenvaller is voor de inwoners, de horeca en de kermisexploitanten. Door de oplopende besmettingscijfers, met name onder de jongeren, is het niet meer verantwoord om de kermis door te laten gaan. Vlak voordat dit besluit door de Veiligheidsregio genomen werd, kwam ik na een zorgvuldige afweging tot dezelfde conclusie. De kermis in Riel zou ik afgelasten. Het is goed dat in dezelfde lijn nu ook de regio heeft besloten. Dit zorgt voor eenduidigheid.”