Pasgeboren jachtluipaardvijfling in Safaripark Beekse Bergen bestaat uit 3 mannetjes en 2 vrouwtjes!

© Foto Libéma

Hilvarenbeek, dinsdag 21 februari 2017 – De vijfling jachtluipaardjes die eerder deze maand werd geboren is vandaag preventief ontwormd. Omdat de welpjes daarvoor kort door hun verzorgers vastgehouden moesten worden, konden de verzorgers meteen het geslacht bepalen. Het nestje blijkt uit drie mannetjes en twee vrouwtjes te bestaan.

 

Preventief ontwormen

De jongen worden preventief ontwormd omdat er altijd een kans is dat ze een worminfectie krijgen door bijvoorbeeld spoelwormen die via de moedermelk kunnen worden overgebracht. Binnenkort worden de jachtluipaarden ook geënt tegen katten- en niesziekte.

 

Kwetsbaar

De welpjes hebben inmiddels allemaal hun oogjes geopend en beginnen hun omgeving en elkaar veel meer te ontdekken. Jachtluipaarden worden blind geboren en zijn onder andere daardoor zeer kwetsbaar. Op dit moment verblijven ze nog lekker warm in de werpkist maar over een paar weken mogen ze voor het eerst naar buiten, het grote buitengebied ontdekken!

 

Fokprogramma

Jachtluipaarden worden in de natuur ernstig bedreigd, voornamelijk door het verdwijnen van hun leefgebied en handel. Voor het behoud van de soort is er een Europees Fokprogramma voor jachtluipaarden in dierentuinen opgericht. In het kader van dit fokprogramma is er een kans dat de welpjes na enkele jaren zullen verhuizen naar andere dierentuinen.