Meer mensen wisselen van zorgverzekeraar

Het aantal Nederlanders dat in 2019 van zorgverzekeraar wisselt, bereikt een recordhoogte. Althans, dat blijkt uit een raming van Zorgwijzer. De vergelijkingssite voerde een onderzoek uit onder 2471 Nederlanders met een zorgverzekering.
Daaruit blijkt dat 7,3 procent van de verzekerden van plan is om volgend jaar een andere zorgverzekering te kiezen. Dat komt neer op ongeveer 1,25 miljoen Nederlanders.

Recordhoogte

Normaal gesproken stappen jaarlijks ongeveer 1 miljoen Nederlanders over, maar komend jaar zijn dat er zo’n 190.000 extra.

De oorzaak hiervoor ligt volgens Zorgwijzer aan het feit dat veel collectieve zorgverzekeringen worden stopgezet. Zo stopt Menzis in 30 gemeenten met het aanbieden van de gemeentepolis voor mensen met een laag inkomen of bijstandsuitkering. Ook de samenwerking met vakbond FNV werd onlangs beëindigd. Verzekerden die gebruikmaken van het zorgcollectief FNV-Menzis moeten zich noodgedwongen elders verzekeren.

De hoogte van de premie en verandering in de zorgbehoefte blijven de belangrijkste redenen voor een switch van ziektekostenverzekeraar.

Vergelijken

DSW is de eerste zorgverzekeraar die de zorgpremie voor 2019 bekend maakte. In oktober en november zullen de overige verzekeraars hun nieuwe voorwaarden en prijzen onthullen.

Zit je al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar? Dan is de kans groot dat er iets is gewijzigd en je huidige dekking niet meer past bij je zorgbehoefte. Het kan ook zijn dat er andere verzekeraars zijn met een scherpere premie of betere service.

Via een vergelijkingssite kom je er snel achter wat je zorgverzekering vergelijken, kan opleveren.

Wie vóór 1 januari overstapt, zorgt ervoor dat de nieuwe zorgverzekering automatisch ingaat en de oude zorgpolis wordt opgezegd. Bij een overstap online geldt er tevens een bedenktijd van 14 dagen, waarin de aanvraag kosteloos kan worden geannuleerd.

Bron: Zorgwijzer.nl