Kom in de Brabantse molens! 45ste Nationale Molendag op 13 en 14 mei

Amsterdam – De 45ste Nationale Molendag wordt dit jaar op zaterdag 13 en zondag 14 mei gehouden. Dit weekend vormt de uitgelezen kans om een molen in de buurt van binnen te bekijken. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen en het merendeel zet de deuren voor je open. In Noord-Brabant gaan 79 molens open. Kom binnen en ervaar van dichtbij het stoere karakter van de molen en de molenaar. Kijk op molens.nl welke molens bij jou in de buurt open zijn.

Bijzondere activiteiten tijdens Nationale Molendag in Noord-Brabant

Vele Brabantse moleneigenaren, molenaars en vrijwilligers organiseren extra activiteiten om het bezoek dubbel zo leuk te maken. Denk daarbij aan pannenkoeken en brood bakken, speurtochten, fiets- en wandelroutes, molen- en streekmarkten en vele activiteiten voor kinderen. Enkele bijzondere openstellingen in Noord-Brabant zijn:

  • Na 40 jaar stilstand kun je nu de Volksvriend in Gemert weer in bedrijf zien, gecombineerd met een expositie over de uitgevoerde restauratie.
  • De Arend in Terheijde viert zijn 275 jarig bestaan met een braderie, kinderactiviteiten en veel meer.
  • De Molen van Jetten in Uden heeft een speciaal kinderprogramma met onder andere een springkussen en pannenkoeken eten.
  • Bij Den Evert in Someren is een kofferbak verkoop op zaterdag 13 mei.
  • De Hoop in Keldonk is volop in herbouw. Tijdens de Nationale Molendag kun je de oude kap van dichtbij bekijken en de vorderingen zien van de herbouw van de molenromp.

Gratis kleurboekje en kleurwedstrijd

Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen-kleurboekje klaar. Dit boekje staat vol met mooie kleurplaten waarmee zij de verschillende molentypen leren ontdekken. Daarnaast kunnen de kinderen meedoen aan een kleurwedstrijd. Vereniging De Hollandsche Molen beloont de mooiste kleurplaat met een molenbezoek voor de hele schoolklas van de winnaar.

Over Nationale Molendag

Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Het volledige programma voor Nationale Molendag vind je op molens.nl