Kinderen leren omgaan met geld

Van 27 tot en met 31 maart doen basisschoolleerlingen uit groep acht van vijf basisscholen en een school voor speciaal onderwijs in de gemeente Goirle mee aan de Week van het Geld. Doel van deze themaweek is dat leerlingen leren omgaan met geld. Door kinderen dit al jong te leren, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan! Stichting Jong organiseert activiteiten, zoals gastlessen en een theatershow. De gemeente zorgt voor financiële ondersteuning.

Bespreekbaar maken

Wethouder Guus van der Put: “Door op een laagdrempelige en soms ludieke manier het onderwerp bespreekbaar te maken, zetten we de kinderen aan het denken over de waarde van geld en maken we hen bewust van de keuzes die ze kunnen maken. “Waar komt geld vandaan? Maar belangrijker: hoe ga je er verstandig mee om? In een gastles gaan leerlingen hierover in gesprek. Verder is er een theatershow waar vooral stilgestaan wordt bij het gebruik van smartphones en sociale druk. Op 6 april is er een informatieavond voor ouders waar ze tips en trucs krijgen over hoe om te gaan met (zak)geld voor hun kinderen. “Zo worden kinderen uit groep acht weerbaarder gemaakt in hun keuzes met geld en gaan ze met extra bagage over het omgaan met geld naar de middelbare school”, aldus Guus van der Put.

Financiële basisvaardigheden

Stichting Jong, de gemeente en de deelnemende scholen hebben enthousiast de handen ineen geslagen om de kinderen in deze themaweek meer bewust te maken van Geld. Jongerenwerker Bram: “Alles moet snel, sneller, snelst, ook in de sociale media en in de gadgets zie je dit terugkomen. Dat kinderen op jonge leeftijd leren omgaan met die snelle wereld is van belang om jongeren op latere leeftijd sterker en weerbaarder te maken tegen deze ontwikkelingen.”

Anita, coördinator jongerenwerk Stichting Jong, geeft aan dat de opvoedingsstijl van ouders van grote invloed op het financiële inzicht van jongeren blijkt te zijn. “Daarom worden ook de ouders meegenomen in het programma. Wanneer ouders met hun kinderen over geldzaken praten, helpt dat hen financieel weerbaar te worden. Hoeveel zakgeld krijg je? Sparen of meteen uitgeven? Wat gebeurt er als je zo’n leuke ringtone koopt: is dat eenmalig of zit je eraan vast? En wat is het verschil tussen merken en merkloos?”
Het financieel ondersteunen van de Week van het Geld door de gemeente past in het Preventieplan Schulddienstverlening en bij haar ambitie om de financiële basisvaardigheden voor kinderen in de basisschoolleeftijd te verbeteren. Het is de bedoeling dat de Week van het Geld jaarlijks wordt georganiseerd.