Geld lenen: de ins en outs

Geld lenen
Wil jij binnenkort geld gaan lenen? Of ben je aan het kijken naar de mogelijkheden?

In dit artikel lees je alle ins en outs over het lenen van geld, zoals de voordelen en de gevolgen van het niet in staat zijn het leenbedrag terug te betalen. Tevens lees je meer over de rente van de afgelopen jaren.

Wat zijn de voordelen?

Het belangrijkste voordeel van het lenen van geld is natuurlijk dat je aankopen en betalingen kunt doen die je met spaargeld niet kunt doen doordat je een voorschot neemt. De lening los je vervolgens over een langere periode langzaam af nadat je de aankoop of investering gedaan hebt. Hierdoor kun je ook een onvoorziene grote uitgave gewoon betalen door geld te lenen. Wil jij bijvoorbeeld dit jaar een verre reis maken, een nieuwe keuken of zelfs een nieuwe auto? Dit wordt allemaal mogelijk met een lening. Bij een lening met doorlopend krediet kan de leensom gedurende de looptijd telkens in zijn geheel of gedeeltelijk opgenomen worden.

Vergeet alleen niet dat er aan het lenen van geld ook nadelen zitten.

Wat gebeurt er als je jouw leenbedrag niet terug kan betalen?

Het grootste nadeel van het lenen van geld is dat je natuurlijk rente moet betalen over het geleende bedrag. Hierdoor kost het je uiteindelijk meer dan wanneer je het bedrag zelf zou betalen uit bijvoorbeeld spaargeld. Deze rente betaal je in maandelijkse betalingen. Bij het lenen van geld komen de lasten dus later en het is dan ook belangrijk dat je de lasten ook daadwerkelijk terug kunt betalen op dat moment. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je het bedrag toch niet terug kunt betalen, waardoor je schulden krijgt. Als dit het geval is dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met degene die de lening verstrekt heeft om een betalingsregeling te treffen.

Gevolgen als je de achterstand echt niet meer kan betalen

Als je de lening ook na het treffen van een betalingsregeling niet meer kunt betalen dan zijn de gevolgen groter. Als dit het geval is dan kom je terecht bij bemiddeling en schuldsanering. In dit geval is het aan te raden professionele hulp in in te schakelen. Mocht ook dit niet lukken dan kom je terecht in de schuldsanering, waarbij je schulden overgenomen worden en je ze op deze manier kan gaan aflossen. Dit kan een erg langdurig proces worden, probeer dan ook altijd zelf op tijd de schulden terug te betalen.

Daling en stijging in de rente van de afgelopen jaren

Voordat je geld gaat lenen is het natuurlijk belangrijk om te kijken hoeveel de rente precies bedraagt. De laatste jaren daalt de rente die je moet betalen op een lening langzaam. Daar tegenover daalt ook de rente op de spaarrekeningen, waardoor het wellicht interessant is om geld te gaan lenen in plaats van het te sparen via de bank. Het is dus op dit moment een stuk aantrekkelijker voor consumenten om geld te lenen dan een aantal jaar geleden.