Geen recreatie, maar koeien bij de Oostplas. Gemeente sluit strand en er komt een gebiedsverbod

Vanaf 1 augustus wordt het strand bij de Oostplas in Goirle afgesloten. Op het strand en het achterliggende grasveld worden koeien geplaatst. Ook wordt het verboden om het gebied tussen 22.00 en 06.00 uur te betreden. Langs de Hoge Wal, tussen de lage wal en de Walhoeve komt een stopverbod wat ook voor de berm geldt. Het college neemt deze maatregelen omdat de Oostplas bedoeld is voor kleinschalige recreatie en om de overlast in het gebied te verminderen. Eerdere maatregelen hadden niet genoeg effect. Ook kon de veiligheid en hygiëne volgens de gemeente niet meer worden gewaarborgd.

Locoburgemeester Marijo Immink: “Het werd steeds drukker op het strand bij de Oostplas. Deze enorme aantrekkingskracht hebben we onderschat. Het gebruik loopt uit de hand en past niet meer bij wat wij als college voor ogen hebben voor de Oostplas, namelijk kleinschalige recreatie. Daarnaast kwamen de laatste tijd steeds meer klachten binnen. Reden voor ons om dit een halt toe te roepen. We begrijpen dat dit voor gebruikers een teleurstelling is, zeker met de steeds langere en hetere zomers en zeker in deze tijd.”

Tekst gaat verder onder de foto

Bij het strand is inmiddels een bord geplaatst, foto: Jimmy Spijkers


Met name op warme dagen wordt er intensief gebruik gemaakt van het strand en wordt er veel gezwommen. Dit past volgens de gemeente niet meer binnen het huidige bestemmingsplan. Ook geeft de Oostplas veel overlast. Dat blijkt uit een inloopavond voor omwonenden. De laatste tijd zijn er maatregelen getroffen om deze overlast te verminderen, maar die waren niet voldoende.

Toekomst
Het gebied rond de Oostplas wordt de komende jaren ontwikkeld. De gemeente sluit recreatie bij de Oostplas niet uit. ‘’Daarvoor gaan we op zoek naar de (on)mogelijkheden en een juiste invulling. Voor de lange termijn houden we alle opties open. Als we dan wel intensieve recreatie toestaan, moet het goed geregeld zijn.’’