‘Even alle sores opzij deze zomer’

Niet in elk gezin loopt het op rolletjes en vaak zijn kinderen daar dan de dupe van. Door hen ’s zomers een paar weken uit die omstandigheden te halen, kunnen ze weer even ongedwongen kind zijn. Op die manier hoopt Europa Kinderhulp deze zomer weer zo’n 1200 kinderen uit binnen en buitenland te kunnen helpen.

‘Wat we doen is mooi werk, maar niet eenvoudig’, zegt Stephanie Niessing, woordvoerder Gelderland en Noord-Brabant van de landelijke stichting met 275 vrijwilligers. ‘We zitten te spingen om nieuwe vakantieouders. Dat zijn mensen die een paar weken hun huis en hun hart willen openstellen voor een kind tussen de 5 en 12 jaar’.

Maak het verschil

Europa Kinderhulp doet dit werk sinds 1961. De kinderen komen o.a. uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Oekraïne. Niessing: ‘Wij werken nauw samen met gemeentelijke sociale diensten, het Rode Kruis, de Stichting Humanitas, voedselbanken en het Leger des Heils. Hoewel de problematiek van de kinderen heel divers is, hebben ze één ding met elkaar gemeen. Ze kunnen bij hun vakantieouders even alle sores opzij zetten. Daar halen ze energie uit, dat maakt ze sterker. Wij geloven in de kracht van kinderen, maar een grote groep kan een zetje heel goed gebruiken’.

Over de eisen die aan een vakantiegezin worden gesteld zegt de woordvoerder: ‘Mensen worden uitgebreid gescreend. Bij Justitie wordt een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aangevraagd. En het is ook zeker niet de bedoeling dat vakantiegezinnen met een kind dure uitstapjes gaan maken. Met een bezoek aan de speeltuin, bos, strand, of het doen van bordspelletjes bezorg je een kind ook al een meer dan fijne vakantie’.

Belangstellenden kunnen zich voor een kennismakingsboekje aanmelden via de website europakinderhulp.nl of per mail info@europakinderhulp.nl