Doel Gelden vûr Helden 2017 is bekend

Goirle en Riel steunen kinderen in armoede

Gelden vûr Helden, de goede doelenactie in de gemeente Goirle, zamelt in 2017 geld in voor kinderen in armoede. Gelden vûr Helden (GvH) verbindt zich aan Stichting Leergeld Goirle-Riel dat ervoor zal zorgen dat elke eurocent die gedoneerd wordt terecht komt bij kinderen die dit echt nodig hebben.

Voorzitter van het GvH-bestuur Bob Mijling: “Veel mensen zijn in de veronderstelling dat er in de gemeente Goirle geen kinderen in armoede leven, maar bij Stichting Leergeld Goirle-Riel zijn er 215 bekend. Voor veel ouders is vragen om steun een enorme stap. Door volop bekendheid te geven aan onze actie hopen we ook hen te bereiken.”

Acties

GvH stimuleert ondernemers, particulieren, scholen en andere organisaties om in actie te komen. Van 7 tot en met 10 december zullen verschillende evenementen plaatsvinden in het centrum van Goirle en met steun van Centrum Goirle. Hierbij komen alle acties samen. Op zaterdagavond 9 december openen bijvoorbeeld de winkels hun deuren voor een avond moonlightshopping. Net als vorig jaar zal er ook weer een spetterende kinderochtend georganiseerd worden met steun van verschillende lokale ondernemers. Tijdens dit lange weekend vol evenementen en acties zullen twee bestuursleden van GvH vier dagen aan den lijve ondervinden hoe het is om weinig te besteden te hebben. Mijling: “Hiermee willen we laten zien en horen wat armoede inhoudt en voor welke lastige keuzes mensen staan. We hopen hiermee meer begrip te kweken.”

Stichting Leergeld

Paul van Aanholt is bestuursvoorzitter van Stg. Leergeld Goirle-Riel. Hij vertelt: “Net als GvH draaien wij volledig op vrijwilligers. Wij richten ons op kinderen van 4 tot en met 18 jaar die in armoede leven. Dit wil zeggen dat het gezinsinkomen maximaal 120 procent van het bijstandsniveau bedraagt. Kinderen in dit soort gezinnen kunnen zonder onze steun niet op voetbal, zwem- of muziekles, op vakantie of naar kinderfeestjes. Terwijl meedoen zo belangrijk is voor kinderen, meedoen is meetellen, is ons motto.”

‘We keren geen geld uit aan ouders’

Zeven intermediairs van Stg. Leergeld Goirle-Riel screenen de gezinnen die een aanvraag doen. De namen en gegevens van de gezinnen zijn niet bekend bij het bestuur. “En we keren geen geld uit aan de ouders. We betalen rechtstreeks aan de verenigingen zodat elke cent ten goede komt aan de kinderen”, benadrukt Van Aanholt. “Als kinderen mee kunnen doen en daardoor meetellen, vallen ze niet buiten de boot. Meedoen draagt op positieve wijze bij aan hun ontwikkeling.”

Ontstaan Gelden vûr Helden

GvH is sinds 2016 de grootste goede doelenactie in Goirle en Riel. Het is de opvolger van het Glazen Huis Goirle/Riel waarin drie jaar geld ingezameld werd voor Serious Request van 3FM. Nadat meerdere ondernemers aangaven zich liever in te zetten voor lokale doelen, besloot het bestuur van het Glazen Huis zich om te dopen tot Gelden vûr Helden en voortaan geld in te zamelen voor lokale doelen.