“Away from Home” tijdens Veteranen Netwerkborrel

Op donderdag 16 februari aanstaande, om 19.30 uur, is er weer een nieuwe editie van de Veteranen Netwerkborrel in Café Hoegaarden in Tilburg. Deze keer met een korte presentatie van een bijzonder project: “Away from Home”, een spel om meer te weten te komen over de ervaringen van veteranen.

Op de Veteranen Netwerkborrel is iedere veteraan, in actieve of niet-actieve dienst, van harte welkom. Leeftijd en missie spelen geen enkele rol.

 

Away from Home

Tijdens de aankomende editie van de Veteranen Netwerkborrel zal speciale aandacht zijn voor dit nieuwe project van Joep Tempelaar, “Away from Home”.

Door een combinatie van interesse in spellen, geschiedenis en waargebeurde verhalen, én zijn opleiding aan de Willem de Kooning Academie (major advertising en minor gamification) is dit project tot stand gekomen.

Sinds 1945 genieten we in Nederland van vrede waar hard voor gevochten is, maar wat doet dit met onze perceptie van oorlog? Tegenwoordig kennen we oorlog alleen van Hollywoodflms, videogames en het nieuws. Away From Home is een project dat tracht om oorlog van een andere kant te belichten, een kant die we zelden zien. Als er iemand in Nederland weet wat oorlog inhoudt, zijn het natuurlijk veteranen. Zij komen echter terug van hun uitzending in een samenleving en een familie die hun ervaringen niet gedeeld hebben en als gevolg daarvan ook niet begrijpen wat ze hebben doorgemaakt. Een situatie die soms verregaande en onzichtbare problemen met zich mee kan brengen.

Away from Home spelkaartenHet initiële doel van het project is om spelenderwijs een empathiserende ervaring te creëren. Hiermee wordt getracht de bewustwording voor veteranen te vergroten, evenals voor hun gevoelens en belevenissen. Het spel leent zich aan verschillende doelgroepen, zoals familie en vrienden van veteranen, professionals en studenten in de zorg, werkgevers die veteranen in dienst hebben of middelbare schoolleerlingen in aanloop naar 4 & 5 mei. Uiteindelijk hoopt de ontwerper dat het project een bijdrage levert aan het respect en de empathie voor veteranen vanuit de samenleving en dat er een beter publiekelijk beeld is over wat oorlog is en hoe het voelt.

 

Veteranen

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van ervaringen van veteranen, is Joep nog op zoek naar personen die hun verhaal met hem willen delen. In het spel worden alleen de ervaringen opgenomen, niet de namen van de personen.

Eerdere edities Veteranen Netwerkborrel

De netwerkborrel is een initiatief van de Stichting Veteranen Hart van Brabant en vindt plaats op iedere derde donderdag van de maand in Café Hoegaarden in het centrum van Tilburg. Vanaf de eerste editie van de Veteranen Netwerkborrel bleek het al een groot succes. Sindsdien is de opkomst aardig gegroeid. Vele veteranen van allerlei onderdelen weten elkaar steeds beter te vinden onder het genot van een kop koffie, een glas wijn of lekker glas bier. Café Hoegaarden is sponsor van de Veteranen Netwerkborrel en biedt, naast een gezellige ambiance, een hapje aan tijdens de borrels.

Doel

De Veteranen Netwerkborrel wordt georganiseerd door de Stichting Veteranen Hart van Brabant en heeft als doel om veteranen met elkaar in verbinding te stellen, zodat zij ervaringen kunnen uitwisselen over o.a. zorg, educatie, werk en gezin. De stichting bestaat sinds februari 2014 en fungeert als kennisplatform in de regio Midden-Brabant. Door het verbinden en versterken van de contacten van en voor veteranen ontstaat een sterke sociale, economische, medische en maatschappelijke basis waar veteranen en hun omgeving op kunnen vertrouwen en bouwen.

Meer weten?

Meer informatie vind je op onze website, via Facebook, of volg ons op Twitter.