Auto vol inbrekerswerktuigen, politie houdt tweetal aan in Goirle

De politie heeft dinsdag 11 februari op de A58 bij Goirle twee mannen uit Litouwen aangehouden omdat ze inbrekerswerktuigen in hun auto hadden. De werktuigen kunnen volgens de politie bijvoorbeeld gebruikt worden bij de inbraak in auto’s

Agenten controleerden omstreeks 10.30 uur op de A58 een huurauto. De twee inzittenden, mannen van 41 en 46 jaar oud, waren volgens eigen verklaring net geland in Eindhoven en onderweg naar Antwerpen. Ze gaven toestemming om de auto te doorzoeken en daarbij vonden de agenten achter de bestuurdersstoel in een plastic tas inbrekerswerktuigen, zoals een schroevendraaier, blikschaar, een hamer en een dopsleutel. De twee reiskoffers van de mannen waren gevuld met een minimale hoeveelheid kleding. In de koffers bevonden zich vooral autosleutels van diverse merken en apparatuur die bijvoorbeeld gebruikt kan worden om autosleutels uit te lezen. Met de uitgelezen sleutels kunnen vervolgens auto’s gemanipuleerd worden. Volgens de Algemeen Plaatselijke Verordening van de gemeente Goirle is het niet toegestaan om inbrekerswerktuig voor handen te hebben. De mannen zijn daarop aangehouden en naar het bureau gebracht. Alle goederen zijn in beslag genomen.

Hobby

De twee verdachten verklaarden dat ze deze spullen bij zich hadden omdat auto’s hun hobby was. Na verhoor zijn de twee verdachten met een proces-verbaal maar zonder alle spullen weer op vrije voeten gesteld.

Mobiel banditisme

De politie vermoedt dat de twee verdachten zich schuldig maken aan ‘mobiel banditisme’. Dat is de term die gebruikt wordt om internationaal rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan verschillende vermogensdelicten, fraude en oplichtingsdelicten aan te duiden. Echter op dit moment waren er geen strafrechtelijk gronden om de mannen langer vast te houden.