112 daar vang je boeven mee!

Foto politie, Bart van Hattem: Ziet u een misdrijf gebeuren? Bel direct 1-1-2!

U kent ongetwijfeld het motto ”112 daar red je levens mee”. Minder bekend is dat alarmnummer 112 ook gebeld mag worden om criminelen te vangen. Als er een misdrijf wordt gepleegd en de dader is nog in de buurt, bel dan onmiddellijk 112. De meldkamer stuurt dan met spoed de politie naar de plek des onheil. De agenten kunnen de dader dan wellicht direct op heterdaad arresteren.

 

Enkele situaties

Een paar voorbeelden:

  • U komt thuis en er is ingebroken, tegelijkertijd ziet u de dader uw huis uit vluchten.
  • U bent slachtoffer van een beroving op straat en de dader maakt zich uit de voeten.
  • U ziet hoe iemand een auto openbreekt.
  • Of u bent getuige van een mishandeling.

In al deze gevallen is de dader nog in de buurt. Als u direct 112 belt, komt de politie snel ter plaatse. Daardoor zijn de sporen vers en de dader en z’n buit zijn vaak nog te achterhalen. Een snelle aanhouding geeft veel voldoening aan het slachtoffer en het rechtsgevoel van alle goedwillende burgers. Een bijkomend voordeel is dat het de politie achteraf enorm veel recherchewerk scheelt.

 

Signalement

Als u slachtoffer of getuige bent, neem dan de dader goed in u op. Probeer de kenmerken te onthouden. Als getuige kunt u eventueel een foto of filmpje maken met uw mobiele telefoon. Tenminste, als dan op een veilige manier kan. Kijk ook goed in welke richting de dader wegvlucht, dat is belangrijk om deze persoon te achterhalen. De meldkamer laat dan meteen vluchtwegen afzetten, waardoor het net zich sluit.

 

Alarmnummer 112

Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Dus als iemands leven in direct gevaar is (brand of ongeval) of als u getuige of slachtoffer bent van een misdrijf, zoals inbraak, overval, diefstal of geweld.
Het landelijke politienummer 0900-8844 belt u voor minder dringende zaken, bijvoorbeeld voor advies, het melden van overlast of voor een afspraak met uw wijkagent.